Leven en muziek van de Cajuns

Dedans le Sud de la Louisiane

Beeld uit ‘Dedans le Sud de la Louisiane’.
  • Beeld uit ‘Dedans le Sud de la Louisiane’.


Een studie als een reisverhaal over Cajun en Creoolse muziek en cultuur. Vastgelegd omstreeks 1972: een mytisch land, haar bevolking, hun oud-Franse taal en niet in de laatste plaats hun opmerkelijk muziektraditie.

dinsdag 9 februari 2016
door Eduard Bekker

Het meeste is gedraaid in en om Mamou. Met interviews met Dewey Balfa, Nathan Abshire, Revon Reed, Bee Fontenot en Alphonse ‘Bois Sec’ Ardoin temidden van andere muzikanten uit dit tijdperk. Een klassieker op het gebied van een muziek filmkunst.‘Opmerkelijke film of van het jaar’ tijdens het London Film Festival 1974.

Oude metalen

Behalve musicerend worden de muzikanten ook gefilmd in hun wat rauwe dagelijkse doen en laten. Zo blijkt de bekende éénrijerspeler Nathan Abshire handelaar in oude metalen.

De documentaire geeft een fraai beeld van een gemengde gemeenschap van blank en zwart in een zo te zien conservatieve gemeenschap (bij een van de optredens van Nathan Abshire hangt op de achtergrond de oorlogsvlag van de confederates).

Conservatisme

Maar mogelijk is het aan dit conservatisme te danken dat de Cajunmuziek tot vandaag de dag nog steeds ‘en vie et en pleine forme’ is en het Cajun-Frans nog steeds de taal is waarin wordt gezongen.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Dedans le Sud de la Louisiane Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)