Creatief zijn als kurk op strijd tegen de zorgen

De Coronawals - een doorgeefinitiatief

De doorgeefwals. Inmiddels zijn er al verschillende notaties van.
  • De doorgeefwals. Inmiddels zijn er al verschillende notaties van.


Nederland beleeft lastige tijden nu het Coronavirus ook hier heeft toegeslagen en haar tol reeds heeft geëist. Wat komt er nog meer voor ellende? Van overheidswege uit zijn drastische maatregelen genomen die het virus moet gaan beteugelen. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor ons als mensen, de economie, het sociale leven, werk, school etc. etc. De uiteindelijke gevolgen zijn nu niet te overzien, het staat wel vast dat dit drama maanden kan gaan duren.

maandag 16 maart 2020
door Dick Steenbergen

Maar in crisistijden ontstaan ook vaak mooie dingen. Je bent op jezelf aangewezen, maar je dient ook voor de ander klaar te staan. Verbinding is dan een woord dat inhoudelijk gestalte kan krijgen. In Italië ging men ons voor. Vele filmpjes gaan viraal waarin je kunt zien en horen hoe de bevolking in dorpen en steden elkaar ondersteunt door gezamenlijk muziek te maken: van de balkons van appartementen klinken gezangen, begeleid door instrumenten. Het is hartverwarmend en mooi om te zien wat dit teweeg brengt: Samen staan we sterk. Ze krijgen ons niet klein. Dit zijn natuurlijk gedachten die ik er zelf bij heb. Het doet iet met je.

Doorgeefwals

Maar in de harmonicawereld staat men wat dat betreft ook niet stil. Het was Thea van den Wildenberg - beter bekend als Theadora - troubadour en harmonicaspeelster, die via de Facebookpagina Trekharmonica een initiatief startte: Een doorgeefwals maken. Een iemand start een muziekstuk - er is een titel vooraf bedacht - en schrijft bijvoorbeeld de eerste acht maten uit. Daarna gaat de volgende die zich meldt verder met weer acht maten enz. De Coronawals is de eerste collectieve compositie die op deze wijze is ontstaan. Al snel volgden ideeën voor een Polka en een Mazurka. Daar wordt aan gewerkt.

Sociale verbondenheid

Wat is nu eigenlijk het doel? Sociale verbondenheid noemde ik al, maar je kunt er ook een creatieve doelstelling aan geven, elkaar uitnodigen tot improviseren. Handig met de pc, je kunt het immers van uit je luie stoel doen en hupsakee, plaatsen op de pagina en de leden kunnen het lezen, spelen of beluisteren.

Bijgaand kunt u de Coronawals beluisteren die door mij is ingespeeld.

Enige durf

Let wel: het gaat niet om de lengte van een muziekstuk, ook je niveau is niet van belang. Wel enige durf en toch ook wel wat muzikaal inzicht. Wanneer ik zie wat de reacties zijn op de gezamenlijk Coronawals - Thea, Henk, Geert en ondergetekende - dan word ik vanbinnen echt heel blij. Wij harmonicaspelers zijn hele sociale mensen, begaan met onze naasten en helpen waar we kunnen, dat is mijn ervaring.

Mooi dat we op deze wijze contact met elkaar kunnen hebben. Dierbaar!


Het midi-bestand


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2020         > De Coronawals Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)