Zilleghem Folk 2024 in Loppem (bij brugge)

In de sferen van een Vlaams folkevenement

Een voor Trek er es Uut bezoekers een vertrouwd beeld: jammen bij de tent. In dit geval bij de buurman (met de viool)
  • Een voor Trek er es Uut bezoekers een vertrouwd beeld: jammen bij de tent. In dit geval bij de buurman (met de viool)


In Vlaanderen tref je veel meer folkactiviteiten aan dan in Nederland. Alle reden om eens een blik over de grens te werpen. Dankzij een posting van een bekende kreeg ik de gelegenheid om die wens te verzilveren. Een mooie gelegenheid om mijn Trek-er-es-Uut gemis enigszins te compenseren.

26 - 28 juli 2024
door Eduard Bekker

Het is dat er een deelnemer in de groep ‘Trekharmonica’ op Facebook er een bericht aan wijdde, maar anders zou ik nooit van Zilleghem Folk hebben gehoord. Omdat ik door de kosten, het gedoe met de reis en de vele werkopdrachten besloten had om maar eens niet  naar Arsèguel te gaan, was dit lange weekend dichter bij huis een prima alternatief.

Het publiek is zeer gemêleerd.
  • Het publiek is zeer gemêleerd.
Foto: Laurens Photography

Gemêleerd publiek

Zilleghem is de lokale naam voor het dorp Zedelgem. Het kleinere dorp Loppem grenst eraan. Het folkvestival speelt in deze gemeemschap een grote rol: vrijwel alle mensen van de organisatie die ik heb gevraagd waar ze vandaan komen, vertellen me dat ze uit Loppem of de directe omgeving kwamen.
Het publiek is heel gemêleerd: gezinnen, jongeren en ouderen en wat me ook opviel: zwaar bebaarde types die helemaal met de traditionele muziek lijken te zijn opgegroeid.
Toch heb ik er ook mensen aangetroffen die met het fenomeen tweerijer niet zo bekend zijn. Zo stapt er een dame op mij af die vraagt: Is dat ding van u een Callewaert.
Callewaert was een bouwer van lepelbassers...

Veel soorten bier

Het festival biedt veel gelegenheid tot eten en drinken; er zijn stands met eten (van soep tot ijs tot patat en hamburgers) en drinken (veel soorten bier en wijn).

100 Voltas in actie met Verónica Codesal (zang, tamboerijn, Didier Laloy (diatonische accordeon) en Damien Chierici (viool). De naam van de gastdrummer weet ik helaas niet.
  • 100 Voltas in actie met Verónica Codesal (zang, tamboerijn, Didier Laloy (diatonische accordeon) en Damien Chierici (viool). De naam van de gastdrummer weet ik helaas niet.
Foto: Laurens Photography

Sanomi

Hoogtepunt voor mij is het optreden van 100 Voltas: een gezelschap met een zingende Verónica Codesal en diatonerende Didier Laloy. Beiden hebben deel uitgemaakt van Urban Trad. Deze formatie heeft in 2003 bijna het Eurovisie Songfestival 2003 gewonnen met ‘Sanomi’.
Dit nummer kan ik spelen op de trekzak en ik kan het dan ook niet nalaten om het aan het gezelschap te laten horen.
Hier reageert zangeres Verónica Codesal zo enthousiast op dat ze spontaan meezingt. Alleen dit moment al maakt mijn weekend totaal geslaagd!

Sophie Cavez & Baltazar Montanaro begeleiden de mis in de kerk van Loppem. Dank aan Stef (organisator Ste) en het hele team vrijwilligers voor dit gulle festival.Een van de beste van België, met een heerlijke warme sfeer.
  • Sophie Cavez & Baltazar Montanaro begeleiden de mis in de kerk van Loppem. Dank aan Stef (organisator Ste) en het hele team vrijwilligers voor dit gulle festival.
    Een van de beste van België, met een heerlijke warme sfeer.
Foto: Henk Rogiers

Mis

De zondagochtend brengt me nog een extra verrassing. Iets wat ik bij Nederlandse folkevenementen niet gewend ben. Die ochtend zal de bekende Waalse trekharmonicaspeelster Sophie Cavez optreden in de kerk, samen met Baltazar Montanaro op viool. Dat blijkt echter een volledige katholieke mis te zijn, waarbij voor het duo slechts een beperkte rol is weggelegd.
Dat is het eerst sinds mijn laatste keer in de DDR (!!!) in 1979 dat ik een reguliere dienst bijwoon.
Nog nazuigend op een hostie voeg ik me bij de processie, die onder leiding van de Fanfares ‘Kunst na Arbeid’ en ‘Kunst en Vermaak‘ de kerk omtrekt.

De plaatselijke reus Pier Pette wordt meegetroond in de processie vanaf de kerk naar het folkterrein bij het kasteel.
  • De plaatselijke reus Pier Pette wordt meegetroond in de processie vanaf de kerk naar het folkterrein bij het kasteel.


Gigatische reus

Hoog(st)epunt in dit gezelschap is een gigantische reus, die in het inwendige op verborgen wieltjes kan worden aangeduwd door een onzichtbaar persoon, die er aan de achterkant in kan kruipen.
Overigens een typisch fenomeen dat je in heel België kunt tegenkomen. Sterker nog: ook in Catalonië hebben ze een dergelijke cultuur.
De naam van de Reus is Pier Pette. Zijn beeltenis is gebaseerd op kolenhandelaar Pieter Farasyn (1905-1986), die ook een maalderij beheerde in Loppem. Hij was de stem van het dorp om te spotten met de lokale politiek of plaatselijke lachwekkende omstandigheden.

Pier Pette heeft een reden om somber te kijken: hij past niet door de poort. Dat wordt een omweg.
  • Pier Pette heeft een reden om somber te kijken: hij past niet door de poort. Dat wordt een omweg.


Tablet zoek

Hoewel het festival nog tot laat in de avond doorgaat, bereid ik me alweer voor op mijn vertrek naar Den Haag. Er is nog veel werk aan de winkel. Nog even weet ik nog flink wat paniek te schoppen, omdat mijn tablet is verdwenen. Die is nergens meer te vinden, terwijl het toch een afgesloten terrein is.
’s Avonds zullen ze na sluitingstijd het hele terrein nog doorspitten wordt me bij de entreebalie verzekerd.
Of dat nog is gebeurd, weet ik niet. Ze hebben in elk geval niet mijn tablet gevonden.
Die duikt namelijk een dag later op. Bij mij thuis. Als ik mijn pyjama en mijn andere reservekleding uit mijn rugzak aan het graaien ben. Daar had ik hem bij haastig bij het ontruimen van mijn dwergpopuptentje in gemikt.

Lekkend enkeldeks tentje

Ook een dingetje, dat tentje. Een heel compact enkeldeks popupje dat je blijkbaar ooit cadeau kon krijgen bij een abonnement op de National Geografic, gezien de opdruk. Maar nu bij de Action voor € 19,–
Het is het weekend droog gebleven, maar mijn tent is van binnen en buiten toch kletsnat geworden: van de dauw...


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2024         > Zilleghem Folk Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
 Dansen op zaterdagmiddag op de muziek van Phlox met Guus Herremans op diatonische accordeon.